Artikler om fertilitet og graviditet

Her kan du finne ekspertinformasjon med råd om fertilitet, fertilitetsbehandling, graviditet, guider til produkter – og masser av informasjon til planlegging av din graviditet.

Vil bli gravid

Artikler for deg som planlegger graviditet. Her finner du mange gode råd at oppnå graviditet.

Tegn fra kroppen

Orgasmemetoden

Kan orgasme hjelpe deg å bli gravid? Les mer om orgasmemetoden og dine sjanser for å bli gravid her.

Menstruasjonssyklus

Få svar på det du lurer på rundt menstruasjon, menstruasjonssyklus og hva som er normalt. Lær mer om hvordan kroppen din fungerer.

Tørre slimhinner kan behandles med en god glidekrem

Glidekrem kan være til stor hjelp dersom du lider av og plages av tørre og uttørkede slimhinner. Les mer om tørre slimhinner her, og få tips og råd som kan hjelpe deg å bli kvitt ubehag og smerter.

Eggløsningsslim

Eggløsningsslim viser at du eggløsning og angir når du er mest befruktet. Eggløsningsslim hjelper faktisk spermaceller på vei til egget når du har samleie.

Når er man mest fruktbar?

Sjansen for å bli gravid er på sitt høyeste fra to dager før og opp til eggløsningen. Deretter blir slimet i vagina og livmorhalsen tynnere, slik at sæden lettere kan svømme opp til egget. Les mer

Kalendermetoden

Perioden der man har størst sjanse for å bli gravid er 12-16 dager før menstruasjonen. Her kan du se hvilke forberedelser som kreves før man kan benytte seg kalendermetoden?

Bisolvon Metoden

Bisolvon er et slimløsende medikament som kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Det eksisterer ingen forskning som …

Graviditets symptomer – hvilke symptomer er vanlige?

Det er veldig individuelt hvilke symptomer en gravid kvinne kan få. Visse kvinner merker ingenting, andre …

Eggløsning og temperatur

Du kan bruke temperaturmetoden for å finne ut når du har eggløsning i syklusen da kroppstemperaturen stiger svakt etter eggløsning. Les mer her

Guide til eggløsningstester

Få en guide til hvordan du kan bruke eggløsningstester for å finne de angitte tider i syklusen når du har høyest sjanse for å bli gravid.

Symptomer på eggløsning

Det kan være forskjellig hvordan kroppen din reagerer når du nærmer deg eggløsning. Se her er de vanligste symptomene og hvordan å oppdage det.

Vanskelig å bli gravid

Overgangsalder – Hva er symptomene på overgangsalderen, og kan du fortsatt bli gravid?

Overgangsalderen kommer med symptomer, og du kan kjenne tegnene på overgangsalderen. Les videre for å få tips om hvordan du kan bli gravid nær overgangsalderen.

Fertilitetsbehandling – slik kommer du i gang!

Vurderer du å sette i gang med fertilitetsbehandling har du sikkert mange spørsmål til både behandling og pris. Få svar fra Katrine Haahr, overlege i fertilitet og spesialist i gynekologi og obstetrikk.

Ny fertilitetsmonitor øker sjansene for graviditet

Drømmer du om familie? Da kan den prisbelønte Eveline smart fertilitetssystem hjelpe deg. Vinneren av Best Babytech Awards 2018 gjør deg klokere på eggløsning og sørger for at du aldri går glipp av en fruktbar dag igjen.

Stress kan påvirke dine sjanser for graviditet

Hvis du er stresset, kan det påvirke ditt ønske om å bli gravid. Her får du 4 øvelser som gir deg trygghet, slik at du kan slappe av mens du øker sjansene for å bli gravid.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Hva er PCOS, eller polycystisk ovariesyndrom, og hvordan kan dette påvirke dine sjanser til å bli gravid. Lær mer om symptomer og hjelpen som finnes.

Stimulering av eggstokkene

Har du problemer med eggløsningen? Les om stimulering av eggstokkene for å hjelpe til med å sette i gang eggløsningen, og hjelpe deg bli gravid.

Sædkvalitet – Hvordan bekjemper man infertilitet hos mannen?

Få gode råd og veiledning for hvordan du selv kan forbedre fertiliteten din. Det finnes massevis av tips og råd til å øke menns fertilitet, les mer om menns fertilitet her

Uteblitt menstruasjon

Hva er årsakene til amenoré, eller uteblitt menstruasjon, og hva kan du gjøre for å få tilbake menstruasjonen din igjen? Her kan du lese mer om dette

To livmødre

Er du en av dem som har to livmødre? Finn ut om dette har noe å si for sjansene dine til å bli gravid. Les mer om dette her

Endometriose

Kvinder med endometriose rammes ofte av nedsatt fertilitet. Det er altså vanskeligere for dem å bli gravide – men ofte ikke umulig! Les mer her

Én eggleder

Hvis en av egglederne ikke fungerer, er lukket eller mangler, mener man at fruktbarheten sannsynligvis reduseres meget minimalt.

Bakovervendt livmor (bakoverbøyd livmor)

Normalt vender livmoren fremover, men noen ganger vender den seg til baksiden av livmorhalsen. Dette er tilfelle med hver 5 kvinner.

Ufrivillig barnløshet

Et par klassifiseres som ufrivillig barnløse hvis man aktivt har forsøkt å blive gravid i over 24 måneder. Her kan du lese mer om når du skal søke hjelp, utredning og behandling.

Bekymrer du deg også for din fertilitet

Det er det god grunn til. Et stort antall par opplever at når de endelig er klare til å få barn, så spiller ikke biologien på lag med dem. For en stor gruppe betyr dette at storken lar vente på seg. Vi har derfor spurt Katrine Haahr, overlege i fertilitet og spesialist i gynekologi og obstetrikk, om den virkeligheten hun møter på fertilitetsklinikken TFP Stork Fertility i København.

Ofte stilte spørsmål 

Hva betyr en svak strek på graviditetstesten: Er jeg gravid?

Hvis du tar flere graviditetstester, vil du kanskje legge merke til fargeforskjeller mellom teststrekene. Det er naturlig å være usikker på hva dette kan bety. Her forklarer vi hvordan graviditetstester fungerer, hvilken informasjon de kan gi deg og hvordan du vet om du bruker dem riktig. Finn ut hvorfor teststreken kan være svakere eller lysere, og om du er gravid eller ikke.

Svenske Alexandra deler sine erfaringer med Babyplans test

I denne FAQ har vi samlet Alexandras erfaring og erfaringer med Babyplans produkter under reisen mot ønskebarnet. Les mer her

Fantomgraviditet – Eksisterer det?

Er fantomgraviditet eller falsk graviditet et ekte fenomen? Hva er grunnen til at noen er overbeviste om at de er gravide, selv om de ikke er det?

Gjennombruddsblødning

Hva er egentlig gjennombruddsblødning, og hva er årsaken til at noen kvinner opplever dette når de forsøker å bli gravide? Les mer her

Graviditetstester – Når skal man teste?

Disse spørsmålene stilles riktig så ofte, og det er ikke så rart! Noen ønsker å vente litt lengre, slik at svaret blir entydig, men andre er litt mer utålmodige.

Hvor tidlig kan man merke en graviditet?

En del kvinner hevder at de kunne merke da egget ble befruktet. Om dette er sant eller om det er noe de innbiller seg, kan man ikke bevise, men generelt tror vi at de fleste ikke vet når egget ble befruktet. 

Den store guiden til graviditetstester

Guide til hvordan en graviditetstest fungerer, hvor tidlig og hvordan det kan gjøres, og hva som kan påvirke resultatet på en graviditetstest. Les mer her

Er gravid

Artikler til dig der er gravid. Her finder du artikler der vil svare på nogle at de spørgsmål du har om forløbet

Fosterdiagnostikk

Grunnleggende genetikk

Genetiske grunnregler for kjønnsceller, blodgrupper og celledeling, som kan hjelpe deg som vil bli gravid å forstå hva som skjer når et nytt liv blir skapt.

Down syndrom

Hvert år fødes omkring 70-80 barn med Down syndrom i Norge. Ordet syndrom beskriver en gruppe symptomer eller avvik som i stor utstrekning forekommer på samme tid.

Morkakens plassering

Når man har fått konstatert at morkaken ligger ventralt, er det et par ting man må være oppmerksom på , da det er litt spesielt (dog ikke farlig) – Les mer her

Fosterlengde og -vekt

Det er interessant å følge hvor mye fosteret vokser. Her er en oppsummering av et foster lengde og vekt uke etter uke gjennom hele graviditeten.

Fostervannsprøve

Hva du bør vite om fostervannsprøver? Her finner du svar på noen viktige spørsmål om fostervannsprøver og råd til deg som skal ha en.

Ultralydsskanning under graviditeten

Alle gravide kvinner i Norge får tilbud om en ultralydundersøkelse i uke 17-19 av svangerskapet. Dette er som oftest andre gang du er hos lege eller jordmor på svangerskapskontroll. Les mer her

Morkaken

Få svar på morkakens funksjon, og hvorfor det er så viktig. Morkaken er et utrolig effektivt organ som er dedikert til fostret alene under graviditeten.

Morkakeprøve (chorionvillibiopsi)

Morkakeprøve er en test for å avgjøre om fosteret har kromosomavvik. Forekomsten av dette kromosomavviket øker med morens alder og tilbys derfor vordende mødre fra og med 35-årsalderen. Les mer her

Graviditets plager og andre lidelser

Tretthet og søvnforstyrrelser

Noen gravide er usedvanlig energiske under graviditeten, mens andre er trette og utmattede, spesielt i de siste månedene. Les mer om årsakene til dette.

Åndenød

De fleste opplever, spesielt mot slutten av graviditeten, åndenød når de anstrenger seg eller går opp en bakke eller trapper. Les mer om hvorfor.

Halsbrann

Halsbrann forekommer vanligvis bare senere i svangerskapet, og skyldes at magesekken tømmer seg langsommere og at barnet presser det.

Muskelkramper

Muskelkramper er en vanlig lidelse blant gravide. Denne artikkelen gir deg tips til hvordan du kan lindre disse om de skulle oppstå under svangerskapet ditt.

Munnherpes

Skulle du være så uheldig å få munnherpes mens du går gravid, kan du lese mer om hva du vil gjøre her. Du vil også finne nyttig informasjon om svangerskap og legemidler generelt.

Hudforandringer under graviditeten

Akne, røde flekker, pigmentforandringer og kløe – Det er vanlig å oppleve mange typer hudforandringer under graviditeten. Her får du en oversikt over de vanligste, og ofte stilte spørsmål angående disse.

Brystene endrer seg

Det skjer mye rart med brystene våre når vi blir gravide. Her kan du få svar på ofte stilte spørsmål om brystene og de endringene man kan støte på, både som gravid, og etter fødselen.

Blodtrykksendringer under graviditeten – Hvordan holder du øye med det?

I begynnelsen av graviditeten er det normalt at man har et litt lavere blodtrykk enn vanlig, og man kan føle seg litt ør og svimmel. Les mer her

Strekkmerker (Striae)

Når får man strekkmerker og hva er de underliggende årsaker? Lær mer om strekkmerker under graviditeten og om det er en behandling.

Blærekatarr/Urinveisinfeksjon (UVI)

Blærekatarr er vanlig hos gravide kvinner. Les her hva du skal gjøre hvis du mistenker blærekatarr i løpet av graviditeten.

Hemoroider

Mange kvinner opplever å få hemoroider under graviditeten. Det er et vanlig problem. Lær mer om hemoroider og hva du kan gjøre.

Tidlige tegn på graviditet

Her finner du de vanligste tegnene på graviditet som humørsvingninger, tissetrang, brystforandringer, etc., men husk at det ikke finnes en fasit når det kommer til kroppen vår.