Bekymrer du deg også for din fertilitet

Det er det god grunn til. Et stort antall par opplever at når de endelig er klare til å få barn, så spiller ikke biologien på lag med dem. For en stor gruppe betyr dette at storken lar vente på seg. Vi har derfor spurt Katrine Haahr, overlege i fertilitet og spesialist i gynekologi og obstetrikk, om den virkeligheten hun møter på fertilitetsklinikken TFP Stork Fertility i København.

For når bør du egentlig bekymre deg for om du er fruktbar eller ikke? Hva bør du være oppmerksom på? Hva kan du selv gjøre for at øke sjansene?

Overlege Katrine Haahr

4 viktige spørsmål til eksperten om din fertilitet

Les svarene fra Katrine Haahr, overlege i fertilitet & spesialist i gynekologi og obstetrikk

 

1. Hva er det største hinderet for å bli gravid?

Den hyppigste årsaken til at kvinner har vanskelig for å bli gravid naturlig, er uten tvil alder. Man pleier å si at fra man runder 30, er synker kvinnens fruktbarhet. Når vi blir 35 år faller kvinnens fertilitet drastisk, og er man over 40 år er sjansen for å bli gravid veldig liten.

De nyeste tallene fra Rigshospitalet i Danmarks brosjyre «Bevar fruktbarheten» bekrefter det vi opplever her på klinikken. Her viser statistikken at en 20-årig kvinne har 30 % sjanse for å bli gravid i løpet av en syklus, mens sjansen hos en kvinne på 40 er kun ca. 5 %. Ser man på sannsynligheten for å bli gravid over en 5-årsperiode for en kvinne på 30 år, sammenlignet med en kvinne på 40 år, er det også ganske stor forskjell.  I løpet av to år vil 90 % av 30-åringene være gravide, sammenlignet med 40 % av 40-åringene. Får man sitt første barn når man er 36 år, og prøver å få sitt neste barn som 38-åring, kan fertiliteten ha gått drastisk ned på bare to år – kun fordi man har passert 35 år.

Hos TFP Stork Fertility ser vi hver måned kvinner som dessverre har hormonverdier, der det ikke lar seg gjøre å bli gravid. Disse kvinnene blir meget overraskede over at de er så nærme overgangsalderen, selv om de ennå menstruerer. Samtidig ser vi også kvinner på 42 år med meget fine hormontall, men med nedsatt eggkvalitet.

Stadig flere av de som kommer til TFP Stork Fertility for å få fertilitetsbehandling, starter derfor også med IVF-behandling (in vitro, reagensglass red.) med det samme. Om vi ser på våre statistikker for fertilitetsbehandling, er kvinnene i gjennomsnitt 36,5 år, når de får utført inseminasjon, og 39,5 år, når de starter med IVF-behandling. Heldigvis har vi i dag stor erfaring med å hjelpe kvinner over 35 år.

Hos menn faller sædkvaliteten omkring 40-50 årsalderen. Hver femte nordmann har imidlertid nedsatt sædkvalitet. Les mer her

2. Hva er de mest normale årsakene til at man ikke blir gravid?

I tillegg til alderen er det en rekke andre parametere som kan forhindre graviditet.

Hos kvinnen kan det bl.a. være:

  • Endometriose
  • PCOS
  • Uregelmessig menstruasjon/hormonforstyrrelser
  • Manglende passasje i egglederne
  • Muskelknuter i livmoren
  • Operasjoner i underliv/tarm
  • Kroniske sykdommer
  • Tidligere infeksjoner i underlivet
  • Kjønnssykdommer, som f.eks. klamydia.

Hos mannen kan det bl.a. være:

  • Dårlig sædkvalitet, som kan være forårsaket av en rekke forskjellige ting

Noen par er uforklarlig barnløse. Her kjenner vi ikke årsaken. I noen tilfeller vil man finne årsaken underveis i forløpet (f.eks. ikke rett behandling). Andre ganger finner man aldri årsaken. For mange lykkes det imidlertid allikevel, selv om vi ikke vet hvorfor.

Kjøp Babyplan sædkvalitetstest her

Kjøp Babyplan sædkvalitetstest her

3. Hva kan man selv gjøre for å øke sjansen for graviditet?

Generelt bør man leve et sunt liv og ta vare på kropp og sinn. Her er de 10 generelle rådene vi alltid gir på klinikken. Noen av dem vil være mer relevante for den enkelte enn andre:

1. Pass på vekten

Både overvekt og undervekt er problematisk for hormonbalansen din.

2. Unngå for mye koffein
Det vil si kaffe, cola, energidrikker og sort te (som alle inneholder koffein). Man bør drikke maks. tre kopper om dagen

3. Hold deg i form
Husk imidlertid å unngå overdreven trening, da dette kan forhindre eggløsningen.

4. Stump røyken
Unngå passiv røykng. Røyking kan forringe kvaliteten av både egg og sæd.

5.  Spis 400 mg folinsyre hver dag
Reduserer risikoen for ryggmargsbrokk hos barnet, hvis du skulle bli gravid.

6.  Spis fiskeolje
Det er en god idé å innta fiskeolje, hvis man ikke spiser fisk regelmessig.

7. Mange anbefaler inntak av D-vitamin om vinteren
Noen anbefaler D-vitamin – spesielt om vinteren, både for mannen og kvinnen. På vår klinikk er det ikke noe vi anbefaler rutinemessig anbefaler, men vi er enige i at det kan være en god idé om vinteren.

8. Unngå hormonforstyrrende stoffer
Det kan f.eks. være bruk av parfyme, hårfarge, å drikke vann fra plastflasker med ftalater osv., da det kan skade din fertilitet.

9. Vær oppmerksom på medisiner du tar
Noen medisiner kan påvirke fertiliteten både hos kvinner og menn. Det gjelder bl.a. antidepressiva, blodtrykksmedisin, medisin i forbindelse med ubalanser i stoffskiftet og anabole steroider.

10. Spesielt for MENN!
Spesielt for menn gjelder det at man skal unngå varme direkte i skrittet (f.eks. fra en bærbar PC). Man bør også tenke over arbeidsmiljøet man oppholder seg i.

4. Når bør man vurdere å få en fertilitetsutredning?

Er man en yngre kvinne, vil 50 % oppnå graviditet innen tre måneder, og 70 % innen et halvt år. Har man derfor forsøkt å bli gravid i mer enn 12 måneder uten hell, kan det være en årsak til det.

Hvis det er grunn til bekymring, er det vanligvis en god idé å gjennomgå en fertilitetsutredning, som kan gi en prognose for hvor stor sjanse det er for en naturlig graviditet, og om der er behov for å begynne med fertilitetsbehandling. En utredning tar høyde for både din/deres alder, skanninger og hormonprøver. Den avslører bl.a. kvinnens eggreserver, mannens sædkvalitet, lukkede eggledere m.m.

Hos TFP Stork Fertility anbefaler vi at alle gjennomgår en full fertilitetsutredning før de går i gang med fertilitetsbehandling. Vi mener at det er viktig å starte med den rette behandlingen fra begynnelsen av. Har man dårlige hormonverdier allerede som 30-åring, vil en utredning kunne avsløre dette.

Om fertilitetsklinikken TFP Stork Fertility i København

TFP Stork Fertility har siden 1999 hjulpet kvinner fra hele Europa, alle med ett felles ønske: Å få et barn.

Å skape et nytt liv er en helt unik opplevelse, og en man gjerne vil se tilbake på med glede når man sitter med barnet i armene. Derfor legger vi stor vekt på at alle som er i kontakt med klinikken vår og personalet føler seg trygge, lyttet til og får et godt behandlingsforløp generelt.

TFP Stork Fertility består av spesialister, embryologer, fertilitetssykepleiere og jordmødre. Vi mener at et kraftig etisk kompass og et høyt faglig nivå er avgjørende for å skape tillit hos kundene våre. Vi holder oss blant annet oppdaterte på de aller nyeste utviklingene innen fertilitetsbehandlinger ved å delta på konferanser og kurs over hele verden.

TFP Stork Fertility har vært med på å skape over 5000 barn. Klinikken er anerkjent, både i Danmark og internasjonalt, og er i dag en del av TFP Fertility – en familie med klinikker.