Basal temperaturmetoden (BBT)

Slik bruker du basal temperaturmetoden til å finne din eggløsning

For å gi deg selv den største sjansen for å bli gravid skal du vite når du har eggløsning hver måned. Heldigvis betyr endringer i din basale kroppstemperatur (BBT) og livmorhalsslim, at du kan forutsi når dette vil skje.

Kartlegging av kroppstemperaturen din, og livmorhalsslim, kan gi deg et klart bilde av din syklus. Du kan gjøre dette ved hjelp av vårt blanke diagram.

Hvis du velger å bruke denne metoden, så start med å se vårt eksempel diagram. Dette vil gi deg en idé om hvordan ditt blanke diagram kan se ut når det er utfyllt.

Husk at hver en kvinnes syklus er forskjellig, og at din ikke nødvendigvis er lik eksempelet vårt, eller at den er den samme fra måned til måned.

Når du er klar til å begynne å kartlegge kroppstemperaturen og livmorhalsslim, skal du gjøre følgende:

  • Print en kopi av det blanke diagrammet vårt, og kjøp et godt digitalt termometer med to desimaler.
  • Fra den første dagen du får din menstruasjon (første dag i din syklus), ta temperaturen før du står opp om morgenen, og merk dette på diagrammet med en prikk. Bind sammen prikkene hver dag for å se hvordan din basale temperatur svinger fra dag til dag.
  • På samme tid når du sjekker din temperatur, skal du kontrollere konsistensen av livmorhalsslimet. Merk dette ved hjelp av forkortningene på diagrammet, f.eks. E for egghvitelignende. Merk de dager du har din menstruasjon med et M.
  • I slutten av syklussen din skal du gå tilbake og kikke etter den dagen som du hadde eggløsning. Det er normalt den siste dagen som livmorhalsslimet svarer til egghvitelignende, eller dagen etter. Det er også normalt forknippet med et fall i temperatur etterfulgt av en liten økning, som varer i tre dager. Tegn en ring rundt dagen for eggløsning.
  • Fortsett med å kartlegge syklussen din i de neste par månedene, og start med et nytt blankt diagram hver gang din menstruasjon starter på nytt.
  • Du kan også bruke eggløsningstester og skrive inn resultatet i diagrammet som en ekstra hjelp til å forutsi når eggløsningen vil skje. Få en guide til eggløsningstester her.
  • Se etter mønstre i syklussen din. Du bemerker om du har eggløsning på samme syklusdag, eller så bemerker du andre mønster som vises. For eksempel har du sannsynligvis to eller tre dager egghvitelignende livmorhalsslim før du har eggløsning, mens en permanent stigning i temperatur signalerer slutten av din fruktbare periode. Selvfølgelig er hver kvinnes kropp annerledes, så det er opp til deg å tolke tegnene.
  • Sørg for å ha sex annen hver dag i din mest fruktbare periode for den beste sjansen for å bli gravid.

Les utdypende spørsmål og svar om temperaturmetoden her nedenfor.

Last ned og skriv ut

Blank basal kroppstemperaturdiagram

Last ned og skriv ut tomt BBT-diagram

Sjekk din BBT hver dag og fylle ut oversikten.

Se BBT diagram eksempel her
Se BBT diagram eksempel her

 

Hva menes med basaltemperaturmetoden?

Som en hjelp til å bli gravid, og for å finne de mest fruktbare dagene, kan man bruke flere forskjellige metoder. Basaltemperaturmetoden, som også kalles BBT (Basal Body Temperature) er en av dem. Metoden kan også brukes preventivt – dog med betydelig mindre sikkerhet sammenlignet med de fleste andre prevensjonsmidler.

Basaltemperaturmetoden bl første gangen nevnt 1953 av en engelsk professor Marshall, og metoden baseres på termiske effekter av progesteron i hjernens varmeledningssentrum.

Basaltemperaturmetoden kan være en fin start, for å kartlegge syklussene, hvis man f.eks. har forsøkt å bli gravid en lenger tid uten å lykkes. Også kvinner som av ulike årsaker ikke kan eller vil bruke tradisjonelle fertilitetsprodukter som f.eks. eggløsningstest, kan velge å benytte seg av basaltemperaturmetoden.

Ved å over tid holde styr på forandringer i den basale kroppstemperaturen får kvinnen en god hjelp til å se når hun er som mest fruktbar, og dermed også når det er best å ha samleie.

Hva går metoden ut på?

Basaltemperaturmetoden går ut på at man gjør en daglig temperaturmåling for å komme frem til når eggløsningen er skjedd.

Kroppstemperaturen er normalt under 37ºC i menstruasjonssyklussens første del, men øker med ca. 0,2 – 0,4 ºC omtrent en til to dager etter eggløsningen hos de fleste kvinner (selv om det kan forekomme individuelle variasjoner) . Temperaturen forblir deretter på det forhøyede nivået under resterende del av syklussen, og den lavere temperaturen fås først tilbake etter at menstruasjonen er begynnt.

Hva kreves for å kunne bruke metoden?

For at metoden skal fungere, kreves bl.a. et digitalt termometer med to desimaler av god kvalitet, der termometeret som minimum har 0,1°C i nøyaktighet.

Temperaturen bør måles når man har våknet på morgenen før man har stått opp, og før man har spist eller drukket noe (selv før man går på toaletten). Målingen bør skje ved omtrent samme tidspunkt hver dag, og samme termometer bør brukes hver gang.

Babyplan digital termometer kan da være et bra valg, siden den har flere fordeler sammenlignet med mange andre termometere i handeln, bl.a. har den et opplyst display, noe som er veldig praktisk mørke morgener (du slipper tenne lyset og vekke din partner og/eller barn). Termometeret har også en myk tupp, som gjør det mindre hardt å ha i munnen ved oral testing.

I tillegg kan Babyplan digitalt termometer legge opp til 30 temperaturmålinger i minne.

For at basaltemperaturmetoden skal fungere, må man føre nøyaktige noteringer – kanskje også over en lenger tid. Det kan derfor være en god idé å lage seg et skjema der temperaturen noteres dag for dag, så at et tydelig bilde av menstruasjonssyklussen står frem efter hånden. Du kan gjøre dette ved hjelp av vårt blanke diagram.

» Kjøp Babyplan digitalt termometer her

Et det noen ulemper ved å bruke basaltemperaturmetoden?

Man bør være obs på at det ikke alltid er helt lett å bruke basaltemperaturmetoden – det kan finnes flere andre årsaker til en litt forhøyet kroppstemperatur, f.eks. en liten infeksjon, alkohol, varm eller kall drikkevare, stress, angst, flyreiser/jeg-lag eller sterkt kryddret mat.

For å få beste mulige informasjon fra dine målinger, kan det være en god idé å liste alle de faktorer som evt. kan påvirke temperaturskjemaet. Gjør dine egne koder/symboler for det som kan påvirke dine resultater.

Det er også nødvendig å være nøyaktig ved målingene, og holde ut – det kan ta tid før du har lært deg å tolke dine temperaturkurver.

Syklusser uten eggløsning forekommer naturlig hos de fleste kvinner en gang imellem. I en slik syklus vil man ikke kunne se en temperaturøkning.

Basaltemperaturmetoden gir som best informasjon om når eggløsningen allerede har skjett. Egget lever maks. 24 timer etter at det er sluppet fra egglederen, og hvis det ikke blir befruktet under levetiden, vil det ikke kunne skje noen unnfangelse i den syklussen.

Babyplan digitalt termometerHvordan tolker man sine målinger?

Bedømmelse av temperaturdiagrammet kallas generellt for ”tre over seks regelen”. Det betyr at når du har registreret 3 på hverandre følgende dager med forhøyet temperatur sammenlignet med gjennomsnittet fra de siste 6 dagene før økningen, så kan du utgå fra at du har hatt eggløsning.

Kan alle kvinner bruke metoden?

Kvinner som har skift- eller nattarbeide bør ikke bruke metoden. Det er fordi at kroppen når sin basale kroppstemperatur først etter 4 timer av sammenhengende søvn. Ved mye oppegående eller våkenhet en natt vil det komme til å forhøye den basale kroppstemperaturen.

Hvorfor skjer temperaturøkningen?

Det som forårsaker temperaturøkningen er den aktivitet i gulkroppen, som etter eggløsningen produserer progesteron. Progesteron har en direkt påvirkning på hjernens temperatursentrum.

Kan man kombinere basaltemperaturmetoden med en ytterligere metode for å optimere sine sjanser for å bli gravid?

Mange som benytter seg av basaltemperaturmetoden legger til en ytterligere metode for å øke sine sjanser for å bli gravid, ved å f.eks. sjekke sit livmorhalsslim, som forandres runt tiden for eggløsningen.

Her gis en kort beskrivelse av de fire forskjellig typer av livmorslim som man pleier å se:

Egghvitelignende livmorhalsslim – Fertilt slim, regn med at eggløsningen vil skje innen kort. Slimet øker, blir glatt, seigt og ligner på rå eggehvite. Når slimet dras mellem fingrene ‘bygges broer’ og det kan strekkes ut flere centimeter før det brister.

Vannete livmorhalsslim – Fertilt slim. Slimet er klart og rennende og ligner på vann, og kan knappt ses. Denne type av livmorhalsslim gjør så at sædcellene raskere kan svømme gjennom livmorhalsen.

Kremete livmorhalsslim – Ikke fertilt slim. Kan forekomme før, etter, eller både før og etter eggløningen. Kremete slim menes å begrense sædcellenes rørlighet, kan være perlehvitt til gulhvitt til fargen, er tykker i konsistensen og føles som hudlotion mellem fingrene.

Klebende livmorhalsslim – Ikke fertilt slim. Når menstruasjonen nermer seg får slimet en mer klebende konsistens som er den minst fertile typen av slim. Det er tykkt, klumpete og føles klissete eller klebende, noe som gjør det vanskelig for sædcellene å ta seg igjennem.

Å kjenne på sitt livmorhalsslim er noe som kanskje ikke alle kvinner føler seg helt bekveme med å gjøre, og det kan også være ulike vanskelig å tolke status på slimet.

Finn eggløsning med eggløsningstest

Hvis man virkelig vil maksimerer sin sjanser for graviditet, og samtidig holde styr på syklussene sine, anbefales at i tillegg til basaltemperaturmetoden (og kanskje også føle på sitt livmorhalsslim) også å bruke eggløsningstest, f.eks. Babyplan eggløsningstest strimmel, eller Babyplan eggløsningstest stav.

Da blir den daglige temperaturmålingen sammen med eggløsningstestene et meget effektivt supplement for å følge eggløsningen din i syklus etter syklus, og du får de beste mulighetene for å bli gravid. Ved å bruke eggløsningstest får du nemlig også informasjon ca 1-2 dager i forvei om når din eggløsning forventes å skje. Og så får du en bekreftelse på at eggløsningen har skjett ved temperaturmålingsdiagrammet ditt.

» Kjøp Babyplan eggløsningstest her